Zati ve subuti sıfatların anlamı nedir?
Yüce Allah’ın kendine özgü bir kişiliği vardır ve o kişiliğe gerekli olan ve o kişilikten ayrılamayan niteliklere sahiptir. Bunlardan bazılarına “esas nitelikler”, bazılarına ise “somut nitelikler” denir. Esas nitelikler, herhangi bir nedenin eseri olmayan ve Yüce Allah’ın gerçeğini ortaya koyan niteliklerdir.
Allah’ın zati sıfatları kıdem ne demek?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Allah’ın sıfatları semi ne demek?
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak” anlamlarına gelen; “duyurmak” anlamına gelen sem’ kökünden türemiş olan semi’, “duymak” anlamına gelir. Allah’a kıyasen, “duyulacak her şeyi işiten” olarak açıklanır.
Sıfat nedir din kültürü?
Sıfat kelimesi, sözlükte “bir varlığın niteliklerini, hâllerini ve özelliklerini göstermek” anlamında mastar, “bir varlığı tanımaya yarayan hal ve nitelik” (Kāmus tercemesi, III, 759-760) veya “Allah’ın zâtına yüklenen anlam ve kavram” anlamında isim olarak kullanılmaktadır…
Allah’ın zati isimleri nelerdir?
Aslî sıfatlar; Bunların sayısı altıdır: Beden, kıdem, sonsuzluk, birlik, muhalefet ve kıyambinafsihî.
Zat ne demek din?
Mantık, felsefe ve teolojiden bir terim, bir şeyin kendisi, doğası ve gerçeği anlamına gelir. Kelam terimi, Allah’ın özüne atfedilen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir, böylece insanlar tarafından bilinebilir. Mantık ve felsefeden terim, varoluş veya var olma anlamına gelir.
Hayat sıfatının anlamı nedir?
1) HAYAT: Allah’ın Subbuti sıfatlarının ilki olan hayat, var olmak ve hayatta olmaktır. Ancak, Allah’ın hayatı O’na özgü olmakla birlikte, başka hiçbir varlığın hayatına benzemez.
Subuti ne demektir?
Subbuti sıfatları yaratıklara atıfta bulunan sıfatlardır. Yaratılış niteliğinin yanı sıra, kullarına diğerlerinden sınırlı miktarlarda vermiştir. Bu niteliklerde hiçbir şey değişmeyecektir. Bunlar da kadimdir, yani ezeli, tıpkı öz nitelikler gibi.
Subuti sıfat basar ne demek?
“Görmek, bilmek, hissetmek; görme duyusu ve gözlerin hissi” anlamına gelen Basar, bir kemal sıfatıdır ve Yüce Allah’ın, görme duyusuna tabi olan şeyleri tam olarak bildiğini ifade eder.
Allah’ın ilim sıfatı ne demek?
Allah’ın evrendeki her şey hakkındaki bilgisi, Kuran’da “bilgi” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah’ın sıfatlarından biri olan “bilgi”, Allah’ın her şeyi bilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla Allah her şeyi bilir ve yarattığı varlığı en küçük ayrıntısına kadar bilmelidir.
Allah’ın CC sıfatları nelerdir?
Çünkü Allah’ın özünü anlamamız ve kavramamız mümkün değildir. Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır: özsel ve sübuti. Özsel sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefet, kıyam bi-nafsihi. Subuti sıfatlar: hayat, bilgi, semi’, çarşı, irade, kudret, konuşma ve yaratılış.
Allah’ın sıfatları beka ne demek?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Zati sıfat nedir kısaca?
Dinimize göre, Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatları, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle, Allah’ın isimlerinden biri “Varlık-ı Mecburi” yani zorunlu varlıktır.
Allah’ın yaratma sifatinin adı nedir?
Evrenin yaratılışı (hudu) ve bir Yaratıcıya ihtiyaç olduğu aşikar olduğundan, Allah’ın yaratma sıfatının var olması gerekir. Maturidi geleneği Yaratılış sıfatını Allah’ın en önemli sıfatlarından biri olarak kabul etmiş ve onu yoktan yaratıcılığını ifade etmek için kullanmıştır.
Allah’ın kelamina ne ad verilir?
Yüce Allah iki tür kelime bilir: zat ve sıfatlar. Zât kelimesi, zâtın zâtı ile aynı olan kelime demektir. Aslında, ahadiyet seviyesindeki zâtları, zâtı ile aynıdır. Bu anlamda, hiçbir ruh veya zihin Allah’ı ve O’nun kelimesini kavrayamaz, hiçbir vehim veya düşünce O’nu kavrayamaz.
Hayat sıfatının anlamı nedir?
1) HAYAT: Allah’ın Subbuti sıfatlarının ilki olan hayat, var olmak ve hayatta olmaktır. Fakat Allah’ın hayatı sadece O’na özgü olmasına rağmen, başka hiçbir varlığın hayatına benzemez.
Allah’ın zati sıfatları beka ne demek?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Allah’ın sıfatlarından vücut ne demektir?
Tanrı’nın gerçekliğinin zihnin dışında var olduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten bir sıfat. Kelam terimi, Allah’ın insanlar tarafından bilinebilmesi için O’nun özüne yüklenen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir.
Allah’ın zati sıfatları vahdaniyet ne demek?
Sözlükte “tek, yalnız, tek” anlamına gelen vahd (vahdet) kökünden türemiş ve “özünde ve niteliklerinde hiçbir ortağı bulunmayan, biricik ve tek olan” anlamına gelen suni bir mastardır (el-Muʿcemü’l-vasîṭ, “vḥd” md.).