Haşhaş ekim izni nasıl alınır?
Bakanlar Kurulunca belirlenen ve ilan edilen yerlerde haşhaş yetiştirmek isteyenlerin, müdürlükten izin alması zorunludur. İzin almak için, kış ekimleri için 1 Temmuz – 30 Ekim tarihleri arasında, yaz ekimleri için ise 1 Şubat – 15 Mart tarihleri arasında iki nüsha dilekçe ile mahalli müdürlük teşkilatına başvurulması gerekmektedir.
Haşhaş ekimi hangi illerde serbest?
Tohumlarındaki yağ nedeniyle yerel olarak yemeklik yağ sanayinde ve kapsülündeki alkaloitler nedeniyle tıpta kullanılır. Bugün ülkemizde haşhaş ekimine izin verilen 10 il bulunmaktadır: Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Konya, Kütahya, Tokat ve Uşak.
Haşhaş ekimi yasal mı?
Haşhaş ekimine ilişkin izinler, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen ekim alanları içinde kalan yerleşim yerlerine TMO tarafından belirlenen sınırlar içinde verilir.
Haşhaş ekimini kim denetler?
MADDE 13. – 7368 sayılı Kanunun ek 2 ve ek 3 üncü maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. EK MADDE 2. – Belirlenen ve bildirilen yerlerde haşhaş ekimi ve afyon üretiminin denetimi ile ruhsatlandırma uygulamaları Toprak Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.
Haşhaş kilosu ne kadar 2024?
TARİHSEL OLARAK DAHA DÜŞÜK FİYAT ORTALAMA FİYAT4 Temmuz 20249091,9422 Şubat 2024919115 Şubat 20247476,295.09.
Haşhaş ekim zamanı ne zaman?
Ülkemizde haşhaş genellikle sonbaharda ekilse de kıştan zarar görmüşse veya kışın çok sert geçtiği bölgelerde yazın da ekilebilir. Sonbahar ekim zamanı bölgelere göre değişmekle birlikte ekimin ilk haftasıdır. Yaz ekim zamanı ise Mart sonu Nisan başıdır.
Haşhaş devlet kontrolünde mi?
Türkiye’de haşhaşın yetiştirilmesi ve satın alınması devlet kontrolü ve onayına tabidir. 12. yıllık
1 dönüm tarladan ne kadar haşhaş çıkar?
Haşhaştan kurak şartlarda; dekara 60-70 kg kapsül, 70-80 kg tohum, sulu şartlarda; dekara 120-130 kg kapsül, 160-200 kg tohum verimi elde edilebilmektedir.
Bahçeye haşhaş ekmek yasak mı?
Haşhaş ekimi yasak mı? Evet, haşhaş bitkisi Türkiye’de yasaktır. 2000 yılında çıkarılan bir yasayla, haşhaş ekimi yalnızca devlet kontrolünde ve belirli bölgelerde sınırlı ölçekte, çoğunlukla tıbbi ve bilimsel amaçlarla izin verilen bir faaliyet haline geldi.
Haşhaş ekim yasağı ne zaman kalktı?
Anadolu’da binlerce yıldır yetiştirilen haşhaşın yasaklanması kararı Türk halkında büyük tedirginliğe yol açtı. 1 Temmuz 1974’te yasak kaldırıldı.
Afyon yetiştirmek yasak mı?
Ayrıca afyon, şeker, protein, sakız yağı ve alkaloit adı verilen zehirli bir madde gibi maddeler içerir ve bunların en zehirlisi morfindir. Afyon üretimi Birleşmiş Milletler ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca yasaktır. Ana ürün olan haşhaş ekimi devlet kontrolü altındadır.
Haşhaş legal mi?
Haşhaş ülkemizde 1939’dan beri Toprak Ürünleri Ofisi’nin gözetiminde yetiştirilmektedir. Geleneksel bir haşhaş üreticisi ülke olan Türkiye, hem tohum hem de kapsül üretmektedir. Üretici çiftçiler ürettikleri haşhaş kapsüllerini T.M.’ye satmaktadır. O da yasal olarak O.’ya satmalıdır.
Haşhaş ekimi neden yasaklandı?
Zira Türkiye’nin afyon pazarında büyük bir paya sahip olması, uyuşturucu kaçakçılığının kaynağı olarak değerlendirilmesine yol açmış ve iddiaların odağındaki Türk Hükümeti, 7/2654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile haşhaş ekimini yasaklamıştır (Haşhaş Sektör Raporu 2016).
Haşhaş her yerde yetişir mi?
Gelincik, orta yağışlı ve sıcak yazları olan yerleri sever. Anavatanının Doğu Akdeniz olduğuna inanılır. Uzun zamandır Hindistan ve Anadolu’da yetiştirilmektedir.
Haşhaş kaç günde çimlenir?
Haşhaş güneş ve sıcağı seven bir bitki olduğundan uzun süreli ışık alan yerlerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Çimlenme 4°C ve yeterli nemde 7-12 gün içinde gerçekleşir.
Haşhaş dikmek serbest mi?
Evet, haşhaş bitkisi Türkiye’de yasaklanmıştır. 2000 yılında çıkarılan bir yasa, haşhaş yetiştiriciliğini yalnızca devlet kontrolünde ve belirli bölgelerde sınırlı ölçekte, çoğunlukla tıbbi ve bilimsel amaçlarla izin verilen bir faaliyet haline getirmiştir.
Haşhaş ekim yasağını kim kaldırdı?
Ecevit hükümeti 1974 yılında haşhaş ekimi yasağını kaldırdı ve yedi ilimizde tekrar haşhaş ekilmesine karar verdi. Ancak bu sefer haşhaş ekiminin yasal koşulları yasaktan öncekinden farklıydı. 1959 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle haşhaş ekimi bildirim usulüne tabi tutuldu.
1 dönüm tarladan ne kadar haşhaş çıkar?
Haşhaştan kurak şartlarda; dekara 60-70 kg kapsül, 70-80 kg tohum, sulu şartlarda; dekara 120-130 kg kapsül, 160-200 kg tohum verimi elde edilebilmektedir.
1 dönüme kaç kilo haşhaş ekilir?
Dekara ortalama 1-2,5 kilogram haşhaş tohumu kullanabilirsiniz. Tohumları serpme veya sıraya ekme şekliniz ne olursa olsun, tohumların üstünün yaklaşık 2 cm kalınlığında bir toprak tabakasıyla örtülü olduğundan emin olmalısınız. Serpme ekimde, tohumları ektikten sonra toprak yüzeyini tahta kültivatör, çalı kültivatörü, disk tırmık veya tırmık ile işlemeniz gerekir.