Köprüden geçti gelin sözü kime ait?
Neşet Ertaş’ın meşhur ettiği “Gelin Köprüyü Geçti” türküsünün Bafra ile alakası yoktur. Şarkının sözleri Neşet Ertaş’a ait değildir. Şarkının sözlerinin Ürgüplü Refik Başaran’a ait olduğu ve Neşet Ertaş’ın bu sözleri Refik Başaran’dan aldığı bilinmektedir.
Köprüden geçti gelin türküsünün hikayesi nedir?
Bu türkü, Samsun’un Bafra ilçesinde, Kızılırmak Nehri üzerinde tahta köprüden geçen gelinin başına gelen felaketin ardından ağıt olarak yakılmış, daha sonra bu acıyı anlatan bir halk ezgisi ve türküsüdür.
Kopruden geçti gelin hangi yore?
#Osmaniye’de kadim zamanlara dayanan bir düğün geleneği: “Gelin köprüyü geçti”. Geleneğe göre, insanlar gelin ve damadın yeniden bir araya gelmesini simgeleyen köprüyü “Gelin köprüyü geçti” türküsü eşliğinde dans ederek geçerler. #Gelenek.
Köprüden geçti gelin halay hangi yöreye ait?
Köprüyü geçti, duvağı düştü, gelin Kırşehir’in yöresel Halay’ı29 Temmuz 2019
Çetinkaya Köprüsü’nün hikayesi nedir?
Bafra’da tarihi geleneğin simgesi: Çetinkaya Köprüsü. Gelin alayının bu köprüden düşüp hayatını kaybetmesiyle başlayan gelenekte, gelin ve damat bu köprüden geçmeden düğün salonuna gitmiyor. 250 metre uzunluğundaki beton köprü 7 bölümden oluşuyor.
Köprüden geçti gelin hangi makam?
GELİN KÖPRÜYÜ GEÇTİRepertuar No. 3251Yazar:HAMDİ ÖZBAYSanatçıMaqam TV dizisiMUHAYYERKÜRDİTema – TürAşk, Tutku10 satır daha
Köprüden geçti Gelin Köprüsü nerede?
Samsun’un Bafra ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve Neşet Ertaş’ın “Gelin Köprüden Geçti” türküsüne konu olan Çetinkaya Köprüsü’ndeki nikah salonuna uzun yıllardır gelin ve damatlar, dilek tutup suya taş atmadan gitmiyor.
Sarı gelin türküsü hangi olay üzerine yazılmıştır?
Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh Nehri kıyısında yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. Erzurumlu bir genç, bu Kıpçak beyinin kızına aşık olur. Faruk Kaleli türküsüne göre; Erzurumlu bir genç ile Erzurum ve çevresinde yaşayan sarışın bir Kıpçak kızı arasındaki aşktan kaynaklandığı söylenmektedir.
Uzun ince bir yoldayım türküsünün hikayesi nedir?
Aşık Veysel’in kendisini terk eden eşine yazdığı iddia edilen “Güzelliğin Bir Kuruş Etmez” türküsü yıllardır dilden dile dolaşıyor. Tıpkı Atatürk hayranı olan şairin, kendisine ulaşmak için üç ay Ankara’ya gittiğinde bestelediği “Uzun İnce Bir Yoldadım” gibi…
Bafra Çetinkaya Köprüsü kaç yılında yapıldı?
1937 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya’nın katkılarıyla inşa edilen, 250 metre uzunluğunda, yedi kemerli köprü, Cumhuriyet’in ilk ve en büyük yapılarından olup adını dönemin Ulaştırma Bakanı’ndan almaktadır.
Gelin türküsünü kim söylüyor?
Sami Samancı – Gelin Baladı – YouTube.
Halay hangi millete ait?
Halay, Türk ve Kürt kültüründe bir halk dansıdır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde icra edilen Halaylar arasında büyük bir çeşitlilik vardır ve Halay tipleri üç genel gruba ayrılır: Çukurova (Güney) Halayları: Bunlar Adana ve Gaziantep arasında icra edilen Halaylardır.
Köprüden geçemedim hangi yöreye ait?
Basit, naif bir Kıbrıs halk şarkısıdır.
Ağırlama halayı nereye ait?
DÜZ HALAY EV SAHİBİ: Sivas’ın en önemli masa oyunlarından biridir.
Gelin Ayşe türküsünün hikayesi nedir?
Bu Türkmenler kışları Çukurova ve Hatay yöresinde, yazları ise Toros Dağları, Binboğa, Aladağ, Zamantı kıyılarında ve Uzun Yayla’dan Sivas’a kadar olan yerlerde vakit geçirirler. Gelin Ayşe Ağıtı, bu boylardan birinde yaşanan bir olayı anlatan bir ağıttır.
Hekimoğlu türküsünün hikayesi nedir?
Uzun yıllar Fatsa, Ordu, Tokat, Niksar ve Samsun dağlarına hâkim olan, cesareti, yiğitliği ve yardımseverliğiyle halk arasında ünlenen ve yöre halkı tarafından çok sevilen Hekimoğlu’nun katledilmesinden sonra bu türkü dilden dile dolaşarak, kuşaktan kuşağa söylenmiştir.
Bafra gelin Köprüsü ne zaman yapıldı?
Köprünün inşasına 1936 baharında başlandı. İnşaat 15 Ekim 1937’de tamamlandı. Köprünün açılış töreni 4 Kasım 1937 Perşembe günü gerçekleşti.
Çanakkale türküsünün hikayesi nedir?
“Çanakkale Ballad”, Gelibolu Savaşı’ndaki zorlukları, cesareti ve büyük kayıpları anlatan bir halk türküsüdür. Halk türküsü, savaşın acısını, askerlerin cesaretini ve vatan sevgisini dile getirirken, aynı zamanda Gelibolu Savaşı’nın Türk tarihindeki önemini de vurgular.