Arama ve el koyma kararını kim verir?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
Daimi arama kararı kim verir?
V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilemediği hâllerde yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.
Aranma kararı nasıl çıkarılır?
Bir karar talep etmek için kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan yazılı belgeler sunmalıdır. Ayrıca, başvuruda aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuruda bulunacaktır.
Savcı ev arama kararı verebilir mi?
Evde arama yapılabilmesi için; yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde savcının yazılı emriyle, adli arama izni veya yazılı arama emri verilmesi gerekir.
Arama kararına kim karar verir?
1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama yapma yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Cumhuriyet savcıları, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde adli arama kararı verebilirler.
Önleme aramasını kim talep eder?
İllerde vali veya vekili, ilçelerde kaymakamın bağlı bulunduğu mülkî amir, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse hâkime başvurarak arama emri isteyebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim yazılı arama emri de verebilir.
Arama kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Tutuklama kararı e-devlette görünmüyor. Ancak e-devlet şifresi kullanılarak ulaşılan UYAP vatandaş portalına mahkeme dosyaları girilerek sanık hakkında tutuklama kararı verilip verilmediği öğrenilebiliyor.
Arama kararı kaç saat sürer?
Arama sırasında elde edilen bilgi, bulgu ve şüpheliler hakkında, adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Arama kararı mahkeme onayına sunulur mu?
Ceza Kanunu’nun 127. maddesi aramanın ancak el koyma ile sonuçlanacaksa hakimin onayına sunulacağını açıkça belirtmektedir. Bu nedenle CMK’ya göre, gecikmesinde sakınca olsa bile, el koyma ile sonuçlanmayan arama işlemine gerek yoktur (Yerdelen, 2006:95).
Yakalama kararını kim verir?
Madde 6 – Yakalama, hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya kolluk kuvvetleri tarafından doğrudan doğruya veya fiilde bulunan herhangi bir kişi tarafından, 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde yapılabilir.
Aranma kararı nereden öğrenilir?
UYAP SMS Bilgi Sistemi, dava dosyaları ve icra takip bilgileri de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Aranma kararı neden çıkar?
Somut delillere dayanan kuvvetli şüphe vardır. Başka yollarla delil elde etmek mümkün değildir. Şüpheli bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar dosyaları kullanmaktadır. Hakimin kararı veya gecikmenin tehlikeli olduğu durumlarda savcının kararı gerekir.
Hakimlerin üstü aranır mı?
Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Cumhuriyet savcısı yakalama emri verebilir mi?
Şüpheli veya sanığın, yakalanmış olmasına rağmen veya cezasının infazı sırasında polisin elinden kaçması hâlinde, Cumhuriyet savcısı veya kolluk kuvvetleri, kişinin yeniden yakalanması için yeniden yakalama emri çıkarabilir.
Karakol telefona el koyabilir mi?
Ceza Kanununun 134 ve 135 inci maddelerine göre söz konusu bilgisayar veya telefona el konulabilir.
Telefona el koyma hangi durumlarda yapılır?
Örneğin; Soruşturma sırasında şüphelinin evinin aranmasına (gerekirse el konulmasına) karar verilmesi halinde, şüphelinin söz konusu evdeki telefonuna adli makamlarca el konulabilir.
Muhafaza altına alma kim karar verir?
Arama sonucunda bazı eşyalara el konulması hâlinde, el koyma hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde savcının veya kolluk amirinin, savcıya ulaşılamaması hâlinde kolluk görevlisinin yazılı emriyle yapılabilir.
Savcılık tarafından el konulan telefon nasıl geri alınır?
İlgili kararı verme yetkisine sahip mahkeme ilk derece mahkemesidir. Aşağıdaki dilekçe mahkemeden bir karar talep etmektedir. Bu karar verildikten sonra karar verilecek ve Adli Güvenlik Ofisine sunulacak ve el konulan mallar iade edilecektir. Müvekkil veya temsilcisi el konulan malları geri alabilir.